[...] rzadko sprzyja powstawaniu niedoborów białkowych. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik występuje u dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych, czyli w przypadkach kiedy mamy do czynienia z intensywną budową i rozwijaniem się organizmu. Ponieważ w niektórych dyscyplinach sportu, a zwłaszcza kulturystyce, kładzie się szczególny nacisk na [...]
[...] zachodnich. Oto kilka z powodów: brak witaminy A i D - w latach 30-tych, Weston A. Price, zaobserwował, że ilość odnotowanych ataków serca wzrastała, w okresach kiedy ilość rozpuszczalnych w tłuszczu witamin, zawartych w lokalnej produkcji masle, zmalała. brak witaminy B-6 i B-12 oraz kwasu foliowego - wykazano jednoznacznie, że te [...]
[...] są wygodna i dostarczają wysokiej jakości białka. Mamy kilka rodzajów białka: serwatkowe, sojowe, z jajek, oraz kazeina. Więc który rodzaj jest najlepszy? Zależy to od tego, kiedy i jak chcemy je użyć. -Białko serwatkowe- zasadniczo białko serwatkowe jest świetne dla powysiłkowej suplementacji ponieważ jest to czas kiedy twoje cialo potrzebuje [...]
[...] którą kupił po drodze w cukierni, bo nie przygotował sobie nic w domu z jednego powodu- wstydził się nosić pojemniki z jedzeniem. Cała trójka jadła ze smakiem, kiedy zerwał się wiatr, otwierając leżącą przed nimi, porzuconą przez kogoś gazetę. Ich oczom ukazał się wywiad, w którym zaznaczono flamastrem krótki fragment: "Przyznaję [...]
[...] i ołówek!!! ../../buziaki/7.gif Oto cztery reguły,które powinny znacznie uprościć cała sprawę. 1.Pozwól,by głód był Twoim przewodnikiem. Radze,by kierować sie głodem w tym,kiedy i ile jeść.Gdy organizm jest głodny,prosi o "paliwo", to sposób w jaki sposób organizm mówi, że potrzebuje pożywienia do rozbudowy i naprawy.Kiedy jest się głodnym i je [...]
[...] być dłuższy niż 4 godziny. Należy ograniczać "złe" tłuszcze, słodycze i żywność przetworzona. Można robić sobie tzw. dzień wolny od diety. ja np. robię tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze , lody, ciasto i inne przyjemności, jednak w miarę rozsądnie. Należy jeść ok. 20-30% białek, 50-60% węglowodanów oraz ok. 15% tłuszczów. jednak [...]
[...] wciąż rozpadają się i ponownie odbudowują, co nazywamy stanem równowagi dynamicznej. Tak więc rozpad tłuszczu i jego ponowna odbudowa zachodzą bez przerwy, nawet wtedy, kiedy nie wzrasta aktualne zapotrzebowanie energetyczne. Efektem tego procesu jest tylko strata porcji energii potrzebnej do odbudowy. Z tej też przyczyny proces ten i jemu [...]
[...] rzadko sprzyja powstawaniu niedoborów białkowych. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik występuje u dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych, czyli w przypadkach kiedy mamy do czynienia z intensywną budową i rozwijaniem się organizmu. Ponieważ w niektórych dyscyplinach sportu, a zwłaszcza kulturystyce, kładzie się szczególny nacisk na [...]
[...] ma chęć, czas i pieniądze na "trzymanie" doskonale zbilansowanej diety, co wcale nie jest niezbędne abyśmy odnieśli sukces, dlatego krótko opiszę co jeść, czego nie jeść, kiedy i w jakich ilościach. 1. Żeby mieć siłę na treningi, dobre samopoczucie i zapewnić sobie odpowiednią regenerację będziemy potrzebować odpowiedniego bilansu [...]
[...] genetycznych ( stosunkowo niewielki odsetek naszego społeczeństwa). W procesie zrozumienia fizjologii otyłości, proponuję cofnąć się daleko wstecz, kiedy to człowiek ze zwierzęcia przeistoczył się w istotę rozumną, ( czyli homo sapiens). Wtedy to okresy sytości, czyli udanych polowań, przeplatały się z okresami głodu, [...]
[...] rzadko sprzyja powstawaniu niedoborów białkowych. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik występuje u dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych, czyli w przypadkach kiedy mamy do czynienia z intensywną budową i rozwijaniem się organizmu. Ponieważ w niektórych dyscyplinach sportu, a zwłaszcza kulturystyce, kładzie się szczególny nacisk na [...]
[...] tyle weglowodanow? POniewarz bedziemy potrzebowali wiele energii.I 90% WW pojdze w potrzeby energetyczne a nie w budowanie nadmiernej napompowanej masy. Jakie ww jesc i kiedy przeczytacie w dziale suplementacja. Roli bialek nie trezba ywmieniac bo to wie kazdy. Tluszcze - z pewnoscia dziwi was ich ilosc.Ale nie bojdzie sie o swoj [...]
[...] rzadko sprzyja powstawaniu niedoborów białkowych. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik występuje u dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych, czyli w przypadkach kiedy mamy do czynienia z intensywną budową i rozwijaniem się organizmu. Ponieważ w niektórych dyscyplinach sportu, a zwłaszcza kulturystyce, kładzie się szczególny nacisk na [...]
[...] że może 2tys kalorii będzie dla mnie adekwatne. Niestety okazało się, że mam problem żeby zjeść 1,5tys. Zazwyczaj wrzucałam w siebie rozrywkowe rzeczy towarzysko do kawy. Od kiedy liczę kalorię moją radością żywieniową są chrupki kukurydziane. Prowadzę bardzo nieregularny tryb życia. Sypiam w tygodniu max. 6,5h zazwyczaj mniej. Przykładowo z nd [...]
[...] termiczną stało się w mgnieniu oka obumarłym odpadem! Początki koagulacji oraz zmian strukturalnych białek najczęściej obserwowane są na przykładzie jajek i sera wtedy kiedy temperatura osiąga 48oC. W temperaturach powszechnie używanych w kucharzenu są już zupełnie pozbawione wartości odżywczych. A co gorsza… Przegrzane białka znacznie [...]
Szukałem w kilku działach info o Olestrze tzw. "tłuszczu bez tłuszczu", ale nie znalazłem żadnego tematu z tym związanego. Zamieszczam artykuł o Olestrze z "Wiedza i Życie" nr 5/1996, wiem, że artykuł dosyć stary ale nie znalazłem nic bardziej aktualnego po polsku, żadnych nowych badań ani nic innego. Zastanawiam się czy kupić takie cudo [...]
[...] i mięśniach oraz wzmożenie spalania glukozy. Co najważniejsze, przy nadwyżce kalorii bardzo sprzyja odkładaniu tłuszczu. Więc ktoś może zapytać "Jak można tracić tłuszcz kiedy organizm jest trybie magazynowania?". W gruncie rzeczy jest to trudne i idealne wydaje się obniżenie spożywania wegolowodanów. Organizm zdaje sobie sprawę, że nie ma [...]
[...] zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi. Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny wzrasta, kiedy pokarm podlega obróbce termicznej (gotowanie). Zrównoważona dieta obniża indeks glikemiczny. Na przykład, w przypadku spaghetti spożytego oddzielnie wynosi on 65. Jeśli [...]
[...] sie dieta byla dla mnie ciagla walka z samym soba. Nigdy nie cwiczylem tez nieprzerwanie. Najdluzszy okres cwiczen to 7 miesiecy. Podsumowujac – cwicze sezonowo (kiedy jestem wystarczajaco zdesperowany do zmiany sytuacji – i nie chodzi o forme plazowa), diete trzymam sezonowo. Specyfika mojego odzywiania od dziecka, do dnia [...]
[...] w cień fruktozę. Tak więc, jak w dziale odchudzanie czy odżywianie spotkacie jakiegoś inteligenta piszącego by nie jeść za dużo owoców odeślijcie go do badań by sprawdził kiedy fruktoza szkodzi i w jakich ilościach a następnie podrzućcie mu jakąś tabelę z ilością fruktozy w owocach jak chociażby do tej znajdujące się na thepaleodiet.com. Co [...]